Home / Вијести / ОДСЛУЖЕН МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ 2024/25. ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У понедељак 2. септембра 2024. године, на празник Светог пророка Самуила, у Цетињском манастиру служен је молебан за почетак нове школске године у Богословији Светогм Петра Цетињског.

Свечаном службом началствовао је протојереј Благоје Рајковић, ректор Цетињске богословије, уз саслужење господе професора, протојереја мр Арсенија Радовића, протојереја Немање Кривокапића, протојереја Душана Биговића, протојереја Остоје Кнежевића секретара Митрополије.

За пјевницом су појали ученици Богословије предвођени професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Молебану су молитвено присуствовали и Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски, Архиепископ цетињски и Егзарх свештеног трона Пећког, господин Јоаникије и игуман Цетињског манастира архимандрит Пајсије Ђерковић, изабрани епископ диоклијски и остала господа професори и ученици.

Свим сабраним бесједом се обратио протојереј Немања Кривокапић, измежу осталог рекавши да су молитве прије почетка школске године веома важне, јер се у њима свештеници моле Богу да пошаље Светог духа на све нас, прије свега на професоре:

„Часни оци, уважени професори и драги ђаци, чули смо ове дивне молитве гдје се молимо да Господ отвори уста и разум (професорима) да правилно пренесу знање које су већ стекли,  а да вама ђацима Бог отвори срца и разум да та знања правилно примите и прихватите, не само да чујете и разумијете, већ да у вашим животима то испуните. И да вам буде на корист у вашем духовном животу, прво као ђацима а онда касније и као свештеницима како бисте то знање преносили и Вашој пастви.

Ви знате да  школовање у Богословији не подразумијева само сједјење у клупама и слушање предавања, већ подразумијева стално и активно учествовање у животу Цркве, првенствено кроз богослужења. Стално присуство на службама и ујутру и увече даће посебан квалитет вашем стицању знања, да оно што сте теоријски схватили да се то преноси и у животу. Посебан благослов који стичу ђаци који се уче на Цетињу јесте што су стално под покровом и благословом Светог Петра Цетињског и Светог Јована Крститеља чије мошти почивају овдје.

Нека би Бог дао да нам молитвама управо ова два светитеља буде срећна и успјешна нова школска година а прије свега благословена, амин Боже дај“, закључио је отац Немања.

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
септембар 2024.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30