Home / Вијести / ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ НА ХИРОТОНИЈИ ЕПИСКОПА ДИОКЛИЈСКОГ Г. ПАЈСИЈА

 

Професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског учестовали су на наречењу и хиротонији епископа диоклијског г. Пајсија Ђерковића у Београду.

У суботу 21. септембра 2024. године, ученици свих пет разреда Цетињске богословије, предвођени професором и главним васпитачем протојерејем мр Арсенијем Радовићем, свештеником при храму Светог Апостола Томе у Бечићима, кренули су из Цетиња ка Београду на наречење Епископа Пајсија.

Присуствовали су и појали на литургији у манастиру Вољавац код Бијелог Поља, који је прославио своју храмовну славу. Литургију су служили протојереј-ставрофор Дарко Пејић, парох бјелопољски, протојереј Милан Станишић, парох бјелопољски и сутивански и јеромонах Дамаскин игуман манастира Подврх. За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије. После литургије угошћени су гостопримством игуманије манастира мати Харитине.

Потом су наставили пут и стигли на наречење у Саборном храму Светог Архангела Михаила у Београду и присуствовали овом светом чину, којим је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и бројни архијереји.

Свечаном чину наречења и хиротоније присустовали су поред ученика и ректор Цетињске богословије, протојереј Благоје Рајковић, професори и бивши ученици.

После службе наречења ученици су предвођени о.Арсенијем Радовићем отишли у Сремске Карловце где су дочекани на вечери од ректора протојереја-ставрофора мр Јована Милановића и господе професора и ученика.

У недељу 22. септембра на празним Светих Јоакима и Ане, присуствовали су хиротонији у завјетном Саборном храму Светог Саве на Врачару у Београду.

После литургије посјетили су и Богословију Светог Саве где их је дочекао професор и главни васпитач о. Бранислав Кеџић. Ученици у имали прилику и да обиђу београдску богословију.

Поздравивши се са својим домаћинима у Београду кренули су ка Пријепољу, где их је љубазно дочекало свештенство и угостило на вечери љубави у парохијском дому храма Светог Василија Острошког. Преноћили су манастиру Милешеви где су у понедељак 23. септембра обишли и цркву и манастирско-епархијску ризницу.

Потом су посјетили и град Мојковац где су били на ручку дочекани љубазношћу протојереја Данила Дамјановића, пароха мојковачког.

Кренувши ка Цетињу свратили су и у древну немањићку светињу манастир Морачу, гдје су појали на вечерњој служби коју је служио протојереј Мирослав Петровић.

После вечерње службе ученици су били угошћени у манастирској трпезарији, а игуман Рафаило је одржао и поучну бесједу о свештеничком позиву.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
септембар 2024.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30